Wiosna najlepszym okresem na grillowanie

Wiosna najlepszym okresem na grillowanie

Grillowanie to bez wątpienia ogromna przyjemność. Każdego roku w naszych ogrodach ustawiamy grille, na których przyrządzamy pyszne kiełbaski, mięsiwa, warzywa, a nawet słodkie desery. Większość z nas oddaje się temu zajęciu latem. Tymczasem okazuje się, że najlepszą porą na tego rodzaju przyjęcia jest wiosna.

Wiosna zbliża się do nas już wielkimi krokami. Nim się obejrzymy, a nasze ogródki zaczną zapełniać się barwnymi krokusami, pięknymi tulipanami i pachnącymi hiacyntami. W ogrodzie wiosną może pojawić się jeszcze jeden element – grill. Dlaczego to właśnie wiosną grillowanie jest najlepsze?

Ciepło, ale nie upalnie

Lato to w wielu wypadkach czas ogromnych upałów. Przesiadywanie przy grillu, który emituje jeszcze dodatkowe ciepło bez wątpienia nie jest zbyt przyjemne. W czasie wiosny – tej oczywiście ładnej i kolorowej – za oknami jest już naprawdę ciepło, ale nie męczą nas upały. W efekcie przyjęcie jest bardziej komfortowe, a osoba, która obsługuje grill nie musi obawiać się przegrzania swojego organizmu. Do tego dochodzi niezwykła atmosfera w ogrodzie – wszak to właśnie wiosną nasze przydomowe ogródki prezentują się najkorzystniej.

Brak owadów

Chyba każdy z nas wie, co oznaczają komary. W lecie jest ich na ogół całe mnóstwo. Potrafią boleśnie pogryźć, a tym samym skutecznie zepsuć nawet najlepiej zaplanowane przyjęcie przy grillu. Wiosną tego problemu nie ma w ogóle. Nie musimy obawiać się,że biesiada przy ruszcie zostanie popsuta przez wpijające się w nasze ciało owady. Dzięki temu będzie można w pełni skoncentrować się na przyjemności grillowania i rozmowie z zaproszonymi gośćmi. A przecież to właśnie o to w tym przypadku chodzi.

Wcześniejszy zachód słońca

Wbrew opinii wielu osób wcale nie jest to wadą. Magia grillowania widoczna jest szczególnie mocno wówczas, kiedy robi się ciemno. Nie tylko wspaniale widać wtedy tlący się ogień, ale można również zapalić rozmaite świece czy pochodnie, tworząc tym samym magiczny nastrój. W lecie – kiedy na dworze robi się ciemno naprawdę późno – o taką niezwykłą atmosferę jest bardzo trudno.

Nie grillują sąsiedzi

Ile razy było tak, że zaplanowaliśmy grilla w ogrodzie, który graniczy z działką sąsiadów, a u nich także odbywało się przyjęcie? Mieszające się zapachy, hałas dochodzący z sąsiedniej posesji – nie ma w tym nic miłego. Wiosna ma tę zaletę, że o tej porze roku grilluje bardzo mało osób. Nie ma więc ryzyka, że nasze własne przyjęcie zostanie nieco zakłócone przez to, które odbywa się u naszych sąsiadów.

Grillowanie wiosną to dla wielu osób nadal totalna abstrakcja. Większość z nas wyjmuje grille ze schowka latem. Tymczasem okazuje się, że wiosna jest także idealną porą na tego typu biesiady. Powyżej zaprezentowaliśmy tylko część zalet, które posiadania przyrządzanie potraw wiosną, na powietrzu. Z całą pewnością warto je przeanalizować i zastanowić się nad tym, czy w tym roku nie lepiej zacząć grillowania nieco wcześniej niż zwykle – wszakże jedzenie w wysokich letnich temperaturach nie należy do najprzyjemniejszych.

Źródło: BROIL KING